Syk på reisen? Nei takk!

God hygiene minimerer risikoen for at du skal bli syk. Tipp topp håndhygiene kan vi sørge for selv. Det øvrige renholdet må vi overlate til restaurant og hotell. 

[columns_row width=»half»] [column]

 1. Hold alt rent

  • Vask hendene godt før du tar på mat.
  • Vask hendene etter hvert toalettbesøk.
  • Vask grundig utstyr som har blitt brukt i matlaging.
  • Sørg for at insekter og andre dyr ikke kommer inn på kjøkkenet og i nærheten av maten.

Hvorfor?

De fleste mikroorganismene gjør deg ikke syk, men det finnes farlige mikroorganismer i jord, vann, dyr og mennesker. Disse mikroorganismene kan vi bringe videre med hender, kluter og kjøkkenutstyr, spesielt skjærebrett. Selv den minste smitte kan overføres til mat og gjøre oss syke

[/column] [column]

 

Banan
TRYGG EMBALLASJE: Frukt og grønnsaker som kan skrelles, er trygt, sier sykepleier og vaksinatør og sykepleier Kine Dahl i ved Sentrum reisemedisin. Foto: Fran Fernández
[/column] [/columns_row]

2. Separer rå og kokt mat

  • Separer rått kjøtt, fjærkre og sjømat fra annen mat.
  • Ikke bruk samme kjøkkenutstyr for å skjære opp rå og kokt mat.
  • Oppbevar mat i forskjellige bokser for å unngå at kokt mat kommer i kontakt med rå mat.

Hvorfor?

Rå mat, spesielt kjøtt, fjærkre og sjømat, og kraften deres, kan inneholde farlige mikroorganismer. Disse mikroorganismene kan bli overført til annen mat mens du lager mat eller under lagring.

[columns_row width=»half»] [column]

 

Slakter-kjøtt-foto-Vibeke-Montero-800
OPPBEVARING: Vet du hvordan maten du spiser er blitt håndtert før den kom på bordet? Foto: Vibeke Montero
[/column] [column]

3. Sørg for at maten er gjennomstekt- eller kokt

  • Kjøtt, kylling, sjømat og egg bør være gjennomstekte.
  • Supper og gryteretter bør være boblende varme for å sikre at de har oppnådd temperatur på minst 70 grader.
  • Kjøtt og kylling bør ha klar steke stekekraft, ikke rosafargede.
  • Når du varmer opp mat som tidligere er varmebehandlet, bør du se til at den blir skikkelig gjennomvarmet.

Hvorfor?

Koking og steking dreper nesten alle farlige mikroorganismer. Studier har vist at koking i temperaturer på 70 grader kan gjøre maten trygg. Mat som krever ekstra tilsyn er kjøttdeig, fjærkre, surret og store stykker kjøtt.

[/column] [/columns_row]

4. Oppbevar maten i riktig temperatur

  • Ikke la mat ligge i romtemperatur i mer enn to timer.
  • Sett så snart som mulig all varmebehandlet mat i kjøleskap, fortrinnsvis i temperatur lavere enn 5 grader.
  • Hold maten over 60 grader til den skal serveres.
  • Maten kan ikke oppbevares i det uendelige selv i kjøleskap.
  • Ikke tin mat i romtemperatur

Hvorfor?

Mikroorganismer kan multiplisere seg raskt i mat som oppbevares i romtemperatur. Ved å oppbevare mat i temperaturer under 5 grader eller over 60 grader, reduseres veksten av mikro-organismer. Likevel kan noen utvikle seg selv i temperaturer under 5 grader.

[columns_row width=»half»] [column]

5. Bruk rent vann og trygge råvarer

  • Bruk kun vann du vet er rent eller flaskevann for å tilberede og vaske maten. Det samme gjelder for tannpuss.
  • Bruk ferske råvarer.
  • Bruk råvarer som er behandlet slik at de skal være trygge, slik som pasteuriserte meieriprodukter.
  • Vask alltid frukt og grønnsaker i vann du vet er sikkert, spesielt hvis de skal spises rå
  • Ikke bruk mat som er gått ut på dato

Hvorfor?

Råvarer som inkluderer vann og is, kan inneholde smitte med farlige mikro-organismer og gjøre deg syk. Det kan være giftige stoffer i skadet og muggen mat. Velger du råvarene omhyggelig og enkle grep som vasking og skrelling, kan redusere risikoen.

Reise i koleraens tid »»

[/column] [column]

 

Inga-med-vinglass
Santé! På reiser bør du Ikke drikke av flasker som ikke er forseglet. Vin kan også duge – inne i mellom, da. Foto: Gullaug Pless / Arte Vida Foto: Gullaug Pless / Arte Vida.

 

[/column] [/columns_row]